sobota, 20 września 2014

Gumy - składniki żelujące kosmetyków, zagęszczacze i stabilizatory fazy wodnej

Witajcie!
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejne, bardzo ciekawe składniki kosmetyków jakimi są gumy. Występują one bardzo powszechnie w produktach kosmetycznych, gdyż spełniają bardzo ważną rolę. Zagęszczają mieszaniny i nadają im formę żelu w fazie wodnej w kosmetykach wielofazowych oraz stabilizują emulsje.

Do najpopularniejszych gum zaliczyć można następujące gumy: 
guma arabska, guma ksantanowa, guma guar, guma tragkantowa, guma karagenowa, guma agarowa.

Powyższe gumy są w 100% pochodzenia naturalnego lub zostały otrzymane biotechnologicznie (guma ksantanowa). Występują w formie proszku. Są bardzo łatwe w użyciu. Po rozpuszczeniu w wodzie i porządnym wymieszaniu tworzą gładki żel, bez grudek.
Każda z gum uzyskiwana jest w inny sposób i posiada nieco inne właściwości.  





Guma arabska (guma akacjowa)
INCI: Acacia senegal gum 

Guma arabska uzyskiwana jest z żywicy drzewa akacji senegalskiej (Acacia senegal), poprzez nacięcie pni i gałęzi. Sprzedawana jest w postaci drobnego, białego, bezzapachowego proszku. Zawiera dużą ilość polisacharydów i glikoprotein.
Jest doskonałym środkiem wiążącym i nadającym spójność emulsjom (stabilizuje emulsje). Często używana jest w produktach do makijażu:  tusze do rzęs i kredki do oczu, eyelinery, a także w podkładach i produktach do pielęgnacji: kremy do twarzy, oczu, biustu, żele i płynne emulsje. W produktach kosmetycznych jest również składnikiem aktywnym. Działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco. Nadaje gładkość skórze, poprawia nawilżenie i chroni ją przed starzeniem. Wygładza drobne zmarszczki. Napina i działa liftingująco. 
Rozpuszcza się w wodzie w temperaturze 70 st. C, tworząc fazę wodną. Otrzymany żel jest bezbarwny.
Zalecane dawkowanie: jako stabilizator 1-25% masy preparatu, jako składnik aktywny 1-3%.  

Guma ksantanowa
INCI: Xanthan gum
 Guma ksantanowa uzyskiwana jest biotechnologicznie np. w wyniku fermentacji buraków cukrowych, trzciny cukrowej lub kukurydzy przez bakterie Xanthomonnas campestris.
W swoim składzie zawiera naturalne cukry polimerowe. Najczęściej ma postać białawego proszku w granulkach i posiada neutralny zapach.
Guma ta łatwo rozpuszcza się w wodzie już w niskich temperaturach i nie tworzy grudek w preparacie. Jest przejrzysta. Dobrze żeluje wodę i hydrolaty oraz stabilizuje emulsje. Stosowana jest zazwyczaj w niskich dawkach 0,2-3% (w stosunku do całej masy preparatu) w celu zwiększenia trwałości emulsji. Często używana jest do produkcji żelów do oczu i płatków żelowych, żelów wyszczuplających oraz do nóg z uczuciem ciężkości.
W przypadku przygotowania żelu na gorąco, należy podgrzać wodę od 40-70 st.C

Guma guar
INCI: Cyamopsis tetragonoloba (Guar) gum
 
Guma guar jest środkiem zagęszczającym produkty kosmetyczne, uzyskiwanym z nasion roślin strączkowych Cyamopsis tetragonolobus, w wyniku ich mielenia. Zawiera galaktomannan, będący kombinacją cukrów mannozy i galaktozy. Posiada postać drobnego proszku o kolorze białym lub jasnożółtym i neutralny zapach.
Dobrze żeluje wodę i hydrolaty, stabilizuje i zagęszcza emulsje, nadaje spójność mleczkom i kremom. Tworzy jednolity gładki żel o lekko opalizującej barwie. Posiada dobrą stabilność w szerokim zakresie pH (3-11).
Dobrze rozpuszcza się na zimno i na gorąco. Używana jest w pastach do zębów, żelach wyszczuplających, kredkach do oczu, kremach i mleczkach, a także w szamponach i żelach pod prysznic. W połączeniu z  gumą arabską w eyelinerach.
Dawkowanie : 1-5% w stosunku do całej masy preparatu

Guma tragakantowa
INCI: Astragalus gummifer gum

Guma tragakantowa pochodzi z soku drzewa Astragalus gummifer, rosnącego na Bliskim Wschodzie. Zebrany sok poddawany jest suszeniu i sproszkowaniu. Guma posiada postać drobnego białego proszku. Jest ona dobrym środkiem zagęszczającym, nadającym konsystencję. Żeluje wodę i hydrolaty, stabilizuje i zagęszcza emulsje (kremy, mleczka) w szerokim zakresie pH. Rozpuszcza się na zimno i na gorąco (temp. wody 70st. C). Powstały żel posiada lekko opalizującą barwę.
Stosowana jest w żelach wyszczuplających, żelowych maskach odświeżających i płatkach żelowych, pastach do zębów, kredkach do oczu, kremach i mleczkach oraz dezodorantach, szamponach i żelach pod prysznic. W połączeniu z gumą arabską w eyelinerach.
Dawkowanie:  1-4% w stosunku do całej masy przygotowywanego preparatu.

Guma agarowa
INCI: Agar agar

Guma agarowa otrzymywana jest z czerwonych glonów Gelidium sp. i Gracilaria sp., w wyniku ekstrakcji wodą z alg, suszenia i mielenia otrzymanego żelu do postaci proszku o kremowej barwie. Jest ona w 100% naturalnym polisacharydem (zawiera polimery cukrowe galaktozy) o silnej mocy żelującej. Pozwala tworzyć gęste i zwarte żele o lekko opalizującej barwie.  Dobrze  żeluje wodę i hydrolaty. Wykorzystywana jest w maskach i plastrach żelowych.
Z uwagi na tworzenie zwartych żeli używana jest do przygotowywania bloków żelowych w połączeniu z olejkami eterycznymi. Taki żel wysycha powoli a olejki długo zachowują swój zapach.
Guma ta rozpuszcza się w wodzie na gorąco. Wodę należy podgrzać do temp 90 st. C wrzucić proszek, wymieszać, a następnie ostudzić do około 60 stopni i dodać składniki aktywne np. olejki eteryczne itp. Wymieszać wszystko, wlać do formy. Po schłodzeniu otrzymuje się gęsty żel.
Dawkowanie: 0,1-3% w odniesieniu do całkowitej masy preparatu.

Guma karagenowa
INCI: Carrageenan

Guma karagenowa
jest wyciągiem z czerwonych alg. Jest idealna do tworzenia elastycznych, przezroczystych i bezwonnych żeli. Jej składnikami są karagen i dekstroza. Posiada postać drobnego białego lub prawie białego proszku. Jej dobra kompatybilność powierzchniowo czynna sprawia, że jest przydatna do zagęszczania produktów pieniących lub żeli pod prysznic. Nadaje miękkość, nawilża i wygładza skórę. Ułatwia układanie włosów. Dobrze żeluje wodę i hydrolaty. Żel posiada trwałość w szerokim zakresie pH. Guma ta ma zdolność do zmiany mocy żelu poprzez dodawanie soli do roztworu wodnego. Stabilizuje emulsje. Wykorzystywana jest w żelach pod prysznic, żelach do włosów, produktach piankowych. Na gorąco rozpuszcza się w wodzie. Gumę można wrzucić do zimnej wody i ogrzać ją w wodzie do temperatury 70-80st C. lub wrzucić do wody wcześniej podgrzanej do tej temperatury. Wymieszać do rozpuszczenia a następnie ochłodzić do temperatury 44-45 st C i wtedy nastąpi zagęszczenie żelu.
Dawkowanie: 0,1 -3% w stosunku do całkowitej masy preparatu. Obecność kationów wapnia i sodu w wodzie polepsza żelowanie.

Gumy to bardzo ważne składniki kosmetyków i co najważniejsze są naturalne. Żelują wodę, tworząc tzw. fazę wodną, umożliwiając powstawanie emulsji.  Są przydatne w produkcji wielu kosmetyków: od produktów do makijażu, poprzez kremy i żele pod prysznic. Warto też używać ich do wyrobu swoich własnych domowych kosmetyków.

Żródło: aroma-zone.com

5 komentarzy: