czwartek, 21 sierpnia 2014

Woski - naturalne zagęszczacze i utwardzacze kosmetyków

Witajcie!
Woski są powszechnie stosowane w kosmetykach i dlatego dzisiaj chciałabym Wam je przedstawić. 
Są to naturalne substancje, które zagęszczają produkty kosmetyczne oraz ułatwiają powstawanie emulsji (mieszaniny wody i oleju). Dodatkowo posiadają znakomite właściwości pielęgnacyjne. Działają ochronnie na skórę i zapobiegają jej odwodnieniu. 
Te cechy sprawiają, że są one przydatne w produkcji takich kosmetyków jak: balsamy, szminki, cienie do powiek, tusze do rzęs, eyelinery, kredki, kremy.



Woski mogą mieć różne zastosowania w zależności od kosmetyku w którym mają zostać użyte. Ich przeznaczenie zależy głównie od siły zagęszczania i twardnienia wosku. W tabeli przedstawiam zastosowanie poszczególnych wosków w zależności od konsystencji i rodzaju kosmetyku.

Rodzaj wosku Balsamy Pomadki Kremy Tusze do rzęs
Wosk Cera Bellina ***** *** ***** /
Wosk pszczeli ***** **** ***** /
Wosk ryżowy **** *** ***** /
Wosk z mimozy **** **** ***** /
Wosk Candelilla ** ***** * *****
Wosk Carnauba ** ***** ** ****
Wosk sojowy *** * * /

Moc zagęszczania wosku i jego utwardzanie zależne jest od temperatury topnienia wosku. Jest to bardzo istotne przy wyrobie np. pomadek. Od temperatury zależy również zdolność topnienia wosku w kontakcie ze skórą. W tabeli przedstawiam zestawienie temperatur topnienia wosków, co może być pomocne przy wyrobie własnych domowych kosmetyków.

Rodzaj wosku Temperatura topnienia ºC
Wosk Cera Bellina 63
Wosk pszczeli żółty 62
Wosk pszczeli biały 63
Wosk ryżowy 81
Wosk z mimozy 60-65
Wosk Candelilla 70
Wosk Carnauba 83
Wosk sojowy 50


Wosk Cera Bellina Polyglycerol-3 Beeswax (wosk pszczeli 3-poliglicerolu) jest zmodyfikowanym woskiem pszczelim, otrzymywanym poprzez ekstrakcję wolnych kwasów tłuszczowych poliglicerolem, stosowanym do wytwarzania balsamów i kremów. Zapobiega on krystalizacji tych produktów tworzonych z mieszaniny wosków, maseł i olejów oraz pomaga równomiernie zagęścić oleje. Pozwala również na dobre rozprowadzenie barwników w produktach do makijażu.

Wosk pszczeli żółty Cera alba - to surowiec uniwersalny w produkcji naturalnych balsamów i kremów ochronnych. Pomaga je zagęścić i zwiększyć moc natłuszczającą (tworzy film ochronny na skórze). Jest popularnym stabilizatorem emulsji i kremów oraz służy do utwardzania pomadek, cieni do powiek i mydeł. Pozyskiwany jest z plastrów miodu. Jego cechą charakterystyczną jest miodowy zapach. 

Wosk pszczeli biały (oczyszczony) Cera alba - otrzymywany jest z wosku pszczelego żółtego. Posiada biały kolor, umożliwiający swobodne barwienie kosmetyków. Jego właściwości są podobne do wosku żółtego.

Wosk Carnauba
Copernicia Cerifera (Carnauba) wax - to wosk o wysokiej temperaturze topnienia, mający zastosowanie przy wyrobie szminek, z uwagi na jego odporność na ciepło, wytrzymałość i twardość. Posiada również wysoką zdolność tworzenia warstwy ochronnej na skórze przez co jest użyteczny do produkcji różnego rodzaju produktów do makijażu i ochrony wrażliwej skóry warg. Zagęszcza, utwardza oraz stabilizuje emulsje. Uzyskiwany jest z liści palmy brazylijskiej Copernicia Cerifera (Carnauba).

Wosk ryżowy
Oryza sativa (wosk otrębowy) - jest idealny do wszystkich rodzajów produktów stabilizowanych. Jest to wyciąg z otrąb ryżowych. Zagęszcza i nadaje konsystencję. Wysoka temperatura topnienia oraz zdolność utwardzania umożliwia użycie go w pomadkach w połączeniu z innymi woskami. Nadaje produktom ochronną i pielęgnacyjną moc. 

Wosk Candelilla Cerifera Euphobia (Candelilla) Wax - to wosk bardzo twardy. Ceniony w produkcji kosmetyków do makijażu (pomadki i tusze do rzęs). Posiada wysoką moc tworzenia warstwy ochronnej na skórze oraz działa ochronnie na uszkodzoną skórę warg. Doskonale utwardza szminki, zwiększa ich odporność na ciepło oraz nadaje przyczepność tuszom do rzęs i kredkom do makijażu. Jest to wosk wydzielany przez liście krzewu Cerfifera Euphobia.

Wosk sojowy Hydrogenated soybean oil (uwodorniony wosk sojowy)  to wosk roślinny, otrzymywany z soi. Topi się w niskiej temperaturze i posiada biały kolor, który umożliwia swobodne barwienie preparatów kosmetycznych. Służy to wyrobu balsamów i maseł. Posiada działanie wygładzające, odżywcze i nawilżające. Działa ochronnie na skórę.

Oprócz wosków pszczelich i roślinnych wyróżnić możemy również kwiatowe. Są one bardzo cenne i charakteryzują się pięknymi zapachami.

Wosk z kwiatów mimozy Acacia decurrens flower wax to naturalny wosk uzyskiwany z kwiatów żółtej mimozy. Posiada delikatny miodowy zapach i dużą moc ochronną. Może być również używany do tworzenia stałych perfum. Wosk ten zawiera fitosterole i estry woskowe, działające zmiękczająco i zapobiegające odwodnieniu skóry. Surowiec ten z uwagi na zapach nadaje się do balsamów do ust a także do zagęszczania kremów. Jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ust i rąk. Polecany jest do skóry wrażliwej.

Do wytwarzania kremów, balsamów i mleczek można użyć również innych pięknie pachnących wosków kwiatowych np: wosku z jaśminu wielkokwiatowego Jasminum grandiflorum flower wax, wosku z jaśminu wielkolistnego Jasminum sambac flower wax, wosku z kwiatów róży damasceńskiej Rosa damascena flower wax, wosku z kwiatów tuberozy bulwiastej Polyanthes tuberosa flower wax.

Woski kwiatowe są bardzo aromatyczne i dodatkowo nadają zapach produktom kosmetycznym. Temperatury ich topnienia wahają się od  50-59 st C w zależności od rodzaju wosku. Są one jednak dużo droższe od wosków pszczelich i roślinnych, dlatego też zazwyczaj w kosmetykach występują w niewielkiej ilości.

Innym rodzajem wosku jest Cera microcristallina - krystaliczny wosk mineralny,  będący pochodną ropy naftowej, stosowany powszechnie w kosmetykach. Takich składników unikamy i dla tego nie będę poświęcała mu czasu w tym artykule. 

Woski naturalne to bardzo dobre zagęszczacze i utwardzacze kosmetyków. Ich dużym atutem jest to, że posiadają dobre właściwości pielęgnacyjne i ochronne. Warto używać ich więc do wyrobu własnych domowych kosmetyków.

Źródło: www.aroma-zone.com

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny post :). Może kiedyś wezmę się za wyrabianie własnych kosmetyków to któryś wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny i ciekawy post :) Sporo się z niego dowiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie przydatny post :) w składzie kosmetyków często widzę wosk pszczeli ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taki posty ;) Przepełnione są różnymi ciekawymi informacjami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiedziałam o ich zastosowaniu, sama raczej nie pokuszę się o tworzenie kosmetyków, ale warto wiedzieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy post :) Ja najczęściej spotykam się z woskiem pszczelim ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O bardzo ciekawy i przydatny post

    OdpowiedzUsuń
  8. miałam kiedyś świecę z wosku pszczelego, naturalną, fajnie pachniała miodkiem

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny post :) Chciałabym zrobić sobie własny kremik :)

    OdpowiedzUsuń